top of page
  • Фото автораПерша Угорсько-Галицька залізниця

Церква св. апостола Андрія Первозваного в Пацьковичах

Оновлено: 9 лип. 2021 р.




Село вперше згадане у документах 1361 року під назвою Пачковичі. Вперше в документах 1507 р. згадується існування в селі парафіяльної церкви. У 1588 р. вона отримала привілей від дідича Адама Юзефа Мнішка. Не збереглося жодних відомостей про церкву з XV - XVII ст. Єдиною згадкою є зазначення в реєстрі податковому за 1651 рік.


Існуюча дерев’яна тризрубна одноверха будівля, завершена чотирибічним наметовим верхом з одним заломом над навою, збудована у 1728 р.


Її опис залишив візитатор нижанківського деканату, який відвідав церкву 1771 року : "Церква Св. ап. Андрія парохіяльна дерев'яна, в квадрат з одним заломом виведена, з банею до упадку нахиленою, гонтами покритою, виставлена 1728 року коштом пароха покійного о. Андрія Левицького і громади та посвячена о. Богачиком, деканом нижанківським... Дзвіниця на цвинтарі від заходу, сильно зруйнована, опріч даху зверху, на ній дзвонів три".



На початку XX ст. інтер’єр її розмальований олійним стінописом. Зберігся різьблений чотириярусний іконостас та різьблений головний вівтар з XVIII ст. Поряд розташована дзвіниця XVIII ст. стовпової конструкції. На захід від церкви на схилі пагорба розташована стовпова одноярусна дзвіниця XVIII ст. В радянський час була зачиненою від 1961 по 1989 рік. 1985 року церкву вкрив бляхою майстер Зеновій Владичак.


Після відновлення Богослужінь мешканці села здійснили ремонт церкви.



ЛІТЕРАТУРА: Слободян В. "Українське сакральне будівництво Старосамбірського району". - Львів: Камула.-2015. - 424 с.

Budzyński Z. Sieć parafialna prawosławnej diecezji Przemyskiej na przełomie 15 i 16 wieku. // Polska – Ukraina 1000 lat sąsiedstwa. – Przemyśl, 1990. – T. 1 – S. 135 – 155.


60 переглядів0 коментарів
bottom of page