top of page
  • Фото автораПерша Угорсько-Галицька залізниця

Церква св. Онуфрія у Посаді Риботицькій

Оновлено: 26 лип. 2021 р.


Мурований оборонний храм, збудований на місці існуючого з часів Київської Русі православного монастиря у XV сторіччі.


Церква Св. Онуфрія - цегляна оборонна церква, розташована в Посаді Риботицькій, у гміні Фредрополь Перемишльського повіту, найстаріша збережена церква в Польщі.

Церква розташована на західній околиці села, на пагорбі. До 1692 року це була православна церква, а згодом греко-католицька. Церква складається з трьох з’єднаних веж із чотирисхилими дахами. У товстих кам’яних стінах є отвори для стрільби. Церква з готичними фронтонами - найдавніша частина рубежу XIV-XV століть. Квадратний нава із склепінчастою оборонною вежею у боці датується XV століттям.

Церква належала Василіянському монастирю до 18 століття, згодом це була парафіяльна церква. До парафії входила також філіальна церква св. Івана Євангеліста у Бориславці.

За традицією, у склепіннях церкви був похований останній православний правитель Перемишля Міхал Копистинський, який помер у 1642 році в Кописно. Після переселення мешканців у 1945 році церква була спустошена.

Вона була відремонтована у 1960–1980-х рр. Під час ремонту в 1966 р. під багатьма шарами фарби був виявлений поліхром ХVI ст. Візантійського типу. Церква була філією Національного музею Перемишльської землі, відкритого в літній сезон. 14 жовтня 2010 року він був переданий гміні Фредрополь.


Фото з архівів Павла Кусала, джерело: https://web.archive.org/web/20150710122417/http://www.posada-rybotycka.pl/Site/Historia.html

41 перегляд0 коментарів
bottom of page