top of page
  • Фото автораПерша Угорсько-Галицька залізниця

Дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці у Кросценко

Оновлено: 19 лют. 2021 р.




Церква в Кросценко є цікавим прикладом переходу від архаїчних до класицистичних форм церковної архітектури.


Історія


Перша церква в Кросценко згадується в документах 1558 року як вже існуюча. Ймовірно, вона збереглася до 1794 року, коли розпочалось будівництво нової культової споруди. Ця церква була зведена за кошти австрійського релігійного фонду і освячена у 1799 р. У 1864 р. Церкву було відремонтовано, прибудовано невеликий ґанок, замінено гонтові дахи та опалубку стін. Наприкінці ХІХ століття біля церкви встановили дерев'яну окремо стоячу дзвіницю. До Першої світової війни покрівлю на гонтах замінили на листовий метал. У 1944-1951 роках Кросченко перебував у межах СРСР. Після переміщення місцевого населення в 1951 році церква не використовувалася. У 1956 році вона була передана виробничому кооперативу, яким керували грецькі емігранти і використовувалася як вівчарня та склад добрив. На той час було зруйновано майже все обладнання храму, а в 1960-х роках у сховищі ікон у Ланьцуті були заховані фрагменти іконостасів 17 і 19 століть, фереторій та кам’яна купель. У 1971 р. зруйновану церкву захопила Римо-католицька церква. У 1973 році, після загального ремонту будівлі, при ній була створена парафія. У 1988 р розбудовано ризницю, інтер’єр був облицьований панелями, покрито внутрішню частину купола, а дерев’яні вікна та двері замінені, при цьому було зруйновано оригінальні дверні рами. На початку. У 21 столітті старі дерева, що оточували кладовище церкви, були вирізані.


Короткий опис


Комплекс церкви розташований на пагорбі з видом на долину, на розвилках ріки Стривігору та потоку Стебник, недалеко від залізничної станції. Площа церкви виконана у вигляді еліпса і оточена декоративними чагарниками. Зі сходу збереглися реліквії старих дерев, що оточують колишнє кладовище церкви.


На Заході від церкви в межах колишньої огорожі розташована дерев'яна, окремо стояча дзвіниця. Вона зведена у конструкції каркаса стовпа, покрита чотирисхилим шатровим дахом, покритим гонтом, увінчаний жерстяною плитою. Дзвіниця забита дошками на перший поверх. Вхід зі східного боку.


На південномузаході від церкви є парафіяльне кладовище з кількома надгробками міжвоєнного періоду та декількома надгробками 1950-х років із написами грецькою мовою.


Archiwum Państwowe w Przemyślu, Archiwum Biskupstwa Greckokatolickiego, sygn. 53, Wizytacje dekanatu starosolskiego z l. 1744 i 1761.

R. Bańkosz, Cerkwie bieszczadzkich Bojków, Krosno 2010.

H. Szaryeko, Współdziałanie społeczności wiejskich przy nielegalnej budowie obiektów sakralnych w Diecezji Przemyskiej w latach 1966-1980, Warszawa 1994.

T. Szewczyk, O przedwojennym Krościenku [w:] Bieszczad 1995, Ustrzyki Dolne 1996.



34 перегляди0 коментарів
bottom of page